Inzet Racka schaapjes

Inmiddels zijn we ruim drie maanden verder met het project om de Racka schaapjes in te zetten, o.a. op de eilanden.

Eerst hebben ze mogen wennen op een stuk grond aan de Zoetendijk. Het ging vanaf dag 1 heel goed met de kleine kudde. Een ooi en een ram, die rustig hun werk deden. Het gras werd kort gehouden en van het riet bleven ze keurig af. Iedere dag zijn ze in de gaten gehouden en kregen ze vers water en een paar keer per week wat bij-voer.

Storm

De storm afgelopen februari was een mooie reden om ze te gaan verplaatsen naar een eiland. Met beleid en zorg zijn ze overgevaren en mochten ze daar zich te goed gaan doen aan het gras, de struiken en jonge bomen. Ook hier heeft de minikudde goed haar best gedaan. Tot anderhalve meter alle rozen, bramen en andere aanwas keurig opgegeten. En wat nog mooier is er zijn nagenoeg geen ganzennesten. Dus de natuurlijke verstoring werkt! Daarnaast is er nu ruimte voor nieuwe flora en heeft er natuurlijke bemesting plaats gevonden. Uiteraard is er regelmatig gekeken of het goed ging met de schapen.

Scheren

Nu het weer warmer is moeten ze geschoren worden. En afgelopen donderdag zijn ze weer over gevaren, rustig lagen ze zij aan zij in de boot. Aan land werden ze vakkundig ontdaan van hun mooie volle vacht. En toen bleek dat een van de ooien hoogdrachtig was! Wat een geweldig nieuws.

Tijdens het scheren waren ze totaal relaxed en het leek wel of ze blij waren dat die wollen v(r)acht van hun lijf was. Daarna mochten ze weer naar een nieuw stekkie om bij te komen en te gaan genieten van een nieuw onderkomen.

Lammetje

En na twee dagen het mooie bericht te melden dat de kudde een lammetje heeft. Een prachtig ooilam, op geheel natuurlijke wijze op de wereld gezet. Het was even spannend of het lammetje wilde drinken, maar alles is goed gekomen. Ze is prachtig en doet het goed! Net als moeder en vader overigens. Het is een genot om ze rond te zien scharrelen en de rust die ze met elkaar hebben. Al kabbelend en herkauwende doen ze wat schapen doen, als je er naar kijkt wordt je op slag rustig.

Mocht u ook mee willen doen, schapen op uw eiland of weide, laat het ons weten!