Over zeggen wat je doet en doen wat je zegt

Senioren en bewoners bejaardentehuis en verzorgingshuis willen meer weten over de jacht en met name over ‘hoezithetmetdegans’
Hebben jullie zin om dat eens te komen vertellen?

Natuurlijk willen wij dat, en na een gedegen voorbereiding gedrieën op pad. Kees Verkaik( fb loos) , Wilco van Roon en Heidi Looy. Strakke rolverdeling en planning: Kees de korven, de maquette en de lokeenden. Wilco de presentatie met ondersteuning van Kees en Heidi.
Het doel van de avond was om het verhaal te vertellen of waarom jagen wij, en wat is jagen eigenlijk. Een mooie powerpoint gemaakt om de woorden met beelden kracht bij te zetten.

Ruim 40 deelnemers, met de gemiddelde leeftijd van 78 jaar m/v en zeer geïnteresseerd.
De maquette van Kees riep veel herinneringen op, en mede daardoor zat de sfeer er direct goed in. Wilco trapte af en was niet meer te stoppen. Het publiek was één en al oor en luisterde ademloos toe.


Wat wij als jagers steeds weer als normaal beschouwen, omdat we niet beter weten, hebben de meeste ‘niet jagers’ geen idee waar het over gaat. Dit blijkt iedere keer weer. Er was niemand die tegen de jacht was, en daardoor ontstond er een leuke interactie met het publiek.


Geweldig als mensen echt willen weten hoe het zit en zich oprecht afvragen, waarom doen de anti’s zo raar. Of nog beter waarom hebben wij in Nederland een dierenpartij…
Maar het bleef gezellig!

En toen de proeverij

Dagen in de weer geweest, met gans, eend, hert en varken. In alle soorten en maten op tafel.

  • Koud Gerookte ganzenborst
  • Riellette van gans
  • Gekonfijte gans
  • Herten stoof
  • BBQ worstjes diverse varianten
  • Gekonfijte eend
  • Rode kool
  • Spruitjes

Alles was schoon op!
De verbazing over de pure smaken, de zachtheid van het vlees de goede kruiden. De smaak van vroeger en toch iets heel anders kan de kant en klare rommel. En we wisten niet dat gans zo lekker is!
Toen was er koffie, lekker sterk en met een home made Reeuwijkse Veenbonk. Als zoete afsluiting van de proevrij. Een welkome afwisseling, die zeer gewaardeerd werd.

Net als het verhaal met alle facetten over bijvoorbeeld wet- en regelgeving. De soorten ganzen en eenden. Maar ook de enorme schades die uiteindelijk wij met z’n alle betalen. Hier hebben AR en de Pvdd zeker geen vrienden.
Rond 22.45 uur moesten we afronden. Overigens, normaal gesproken ‘zitten’ de luiken rond 20.30 uur dicht en is het stil. Na afloop spullen opgeruimd, en de gastvrouwen bedankt voor hun inzet.
En nog even een borrel op de goede avond genomen.

Het was een SUPER AVOND, voor beide kanten zeer leerzaam.
Kees, Wilco en Heidi.