Ouwe bok, voor groene blaadjes!

Zaterdagochtend 07:00 was het zover...

Na plannen, bekijken, overleggen en een JA het gaat door, werd de 62-jarige uit het water gevist. Op weg naar de zandstraler, de lasser en meubelmaker. Deze mooie authentieke stalen schouw, gemaakt in 1960 in Alphen aan de Rijn lag al een tijdje te wachten op een nieuwe bestemming. 

Eerder werd de boot gekocht door aannemer Kees van de Kooi uit Boskoop voor het onderhoud van oa de eilanden in de Reeuwijkse plassen. Na verschillende omzwervingen is de bok bij Watersnip terecht gekomen en daar lag de boot te wachten op het juiste moment. De maanden werden jaren en nog steeds waren de plannen er wel, maar nog niet uitvoerbaar. 

De boot is toe aan een fikse opknapbeurt, en moet dus flink onder handen genomen worden. Een prachtige schuit met historische waarde en multifunctioneel inzetbaar.

 

 

Circa vier jaar gelden was de eerste kennismaking tussen John van Gemeren (Watersnip) en Heidi Looy (NatuurlijkHeidi.nl), zij begonnen destijds over het behoud en beheer van de eilanden in de Reeuwijkse plassen. Een aantal van de eilanden dreigen verloren te gaan en met vereende krachten moet er iets gebeuren. Het riet heeft het zwaar te verduren door verschillende oorzaken en veel flora en fauna kan wel wat hulp gebruiken. 

Met goede zin en gezond verstand, man kracht en veel enthousiasme  is begonnen met behulp van vrijwilligers om de eilanden te snoeien. Minimaal 2 x per jaar de handen uit de mouwen met een gedegen plan van aanpak werden de eerste stappen gezet. Al snel bleek dat om de eilanden niet te laten overwoekeren schapen mee kunnen helpen om de flora kort te houden. En de rietvretende ganzen te verstoren. De eerste schapen werden aangekocht en ingezet. Geweldig om te zien dat dit een succes is. Het overvaren van de vrijwilligers/ mensen, het materiaal, de schapen en groenafval is best een ‘dingetje’. Iedere snoei en overzet actie was het passen en meten. We hebben zelf twee boten, maar niet heel groot. 

Tijdens de laatste ( voor Corona) snoei actie groeide het idee om iets met de bok te doen. In welke vorm was niet direct duidelijk, maar na een paar goede gesprekken werd het plan concreet. De schuit is geschonken door Watersnip aan de stichting. Sponsoren om de boot te herstellen zijn gezocht en de eerste stap is gezet.
De boot is op deskundige wijze uit het water gehaald, en gebracht naar de straler. Dan gaat het echte werk beginnen.
Stralen, plaatwerk, herstellen, coaten, en verven. De banken worden gemaakt door meubelmaker dhr. Wim Stolk die een groot liefhebber is van nautica.
Rond oktober as zal er een informele informatieavond worden georganiseerd in de Rokende Turf, onder het genot van een hapje en een drankje vertellen wij aan de hand van foto’s etc het verhaal. Kees Verkaik is een van de medeorganisatoren.

Kortom een feestje om een mooie oorspronkelijke boot èn de eilanden te behouden.
Nadere info volgt, en iedereen is uiteraard welkom!

Wat is het toch mooi om in Reeuwijk te wonen en te doen, gewoon om het goede te behouden.