Rondje polder

Vanmorgen om 5.00 uur op pad. Koffie✅
Kijkers✅
Stoeltjes✅
Goede zin✅

Het veld in om samen met Thom van Campen Tweede Kamerlid VVD, en twee collega’s van Thom om met eigen ogen te aanschouwen wat wij als jagers zo’n beetje doen.

Het weer werkte mee, miss iets te warm, maar droog en een windje. Eerst maar eens met de warmtebeeld kijker de polder in om hazen te spotten. Binnen de kortste keren 25 stuks op hooguit 30 ha. Maar natuurlijk ook ganzen, eenden, zwanen en reigers. En schapen. Het blijft voor iedereen een feest om dit te kunnen zien. En dan met name het aantal hazen, juist in dit geval.

Vervolgens naar het volgende perceel waar honderden ganzen lagen te slapen. Wilco van Roon liep samen met Toebes (MooistevizslavanNederland ?) op. Wij namen post bij een hek. Als al die ganzen opnemen is het waanzinnig om te horen en zien. Zeker voor mensen die dit nog nooit hebben meegemaakt. Verderop tientallen zilverreigers aan het roesten in een boom. Smienten vlogen af en aan, afgewisseld door krakken, talingen en wilde. Kievieten vlogen in groepen over, en een wulp riep. WaterSnippen krassend uit de slootkant. Aan deze kant veel minder hazen door de invloed van de hond van de boer. Ook dit is realiteit.

Mensen dit was echt een ochtend uit het boekje.

Terug naar het andere veld om nu omet daglicht het haas te aanschouwen. NIET dus. Want zoals wij allemaal weten je ziet ze bijna niet. Maar het geheime wapen; Toebes mocht voor de voet slagen maken. Onder de wind. Om er tranen van in je ogen te krijgen! Wat een prachtgezicht, als een scheermes. Thom wist niet wat hij meemaakte zo prachtig. En ja de eerste 8 hazen, op een stukje van 3 ha. kozen het hazenpad en liepen langs ons heen.

De kleuren, de grootte, de souplesse en snelheid van het haas wekte grote bewondering van de heren.

Wat een ervaring en een beter bewijs is er niet. We hebben ook nog een gans kunnen bemachtigen. Die grote bewondering oogstte. Terplekke uitgesneden en anatomische les gegeven.
Het haas, tellen, jagen en beheren, zo belangrijk! Maar ook alles wat er verder bij komt kijken en wat wij doen.
Echt ik ben zo dankbaar dat Thom wilde komen en dat ik kan laten zien waarom wij dit willen behouden.