Reeuwijkse jachttraditie – een lezing

Zo 😅 de eerste lezing zit erop.

Vanmiddag samen met Kees Verkaik, naar de haven van Gouda om over de Reeuwijkse jachttradities te vertellen. 20 Amerikaanse en Canadese gasten. Net terug van een fietstocht door het groene hart en vol van de prachtige omgeving.
Wat is dit toch mooi om dit te doen! Uiteraard gans-pastrami en wild-worstjes meegenomen (uit de collectie van WildvanWild) om de gasten kennis te laten maken met de smaken en producten.
Nou met Dutch jonge jenever ging het erin als koek.

Stamppot met wildsaucijzen

Later bij de stamppot nog wildsaucijsen en het smaakfeest was compleet. Enfin, we begonnen met de eendenkorf, door een live-demonstratie van Kees. Oh ja, die hebben we onderweg gezien en we hadden geen idee wat het waren.

Wat een mooi verhaal en prachtig handwerk! Eén en al oor en interesse voor het authentieke vak. Vervolgens het verhaal over de jacht op de plassen en de overlast van ganzen verteld. Geweldige toehoorders en al snel werden er vragen gesteld. Geen wanklank over de jacht en men wist zelfs het verschil tussen hagel, kogel en kalibers.

In ons beste (Reeuwijkse) Engels zoveel kunnen vertellen, met behulp van een tolk. De houten lokeenden en Kees’ z’n Wooden Shoes waren natuurlijk ook een dankbaar onderwerp.
Het is bijna niet uit te leggen, jacht/schadebeheren/ontheffingen/provinciaal/tbo’s/landelijk/wildlijst etcetera, etcetera. Maar toen wij over de PVDD en de Oostvaardersplassen vertelden vielen er 20 monden open. Onvoorstelbaar, al schijnt tellen van soorten een internationaal probleem te zijn. Na ruim een uur hebben we afgerond onder luid applaus. Zo leuk en geweldig om dit te mogen doen.
Terug naar de kade liep een matroos/bootsmaat mee om ons even te helpen. Hij vertelde dat hij zich schaamde omdat hij ook op de PVDD had gestemd, maar echt geen idee had over hoe en wat. En dat hij nooit meer deze partij zou stemmen.
Kees en ik kijken terug op een supermiddag. En het personeel, vijf m/v vonden het ook een fantastische lezing en heerlijk wild.

Ook belangstelling voor heerlijk wild?

Bij Wild van Wild kun je fantastisch lekkere wildproducten bestellen!