Niet alleen jagers doen meer

Ontmoetingen zijn altijd mooi

Je leert en je deelt. Interesse in de zaken om je heen maken je wereld mooier en in dit geval gekleurder. Op de beurs in Liempde hadden wij als buren het bedrijf PVM B.V. (Pelgrum-Vink-Materialen) uit Lobith, (vlakbij Spijk) het plaatsje waar de Rijn Nederland binnen stroomt en de waterstand voorspelt wordt. Dat een goede buur beter is dan een verre vriend werd al snel duidelijk. Delen van koffie en interesses, met een schuin oog op een prachtig en ingenieus machinetje voor de stand, maakte dat er al snel een klik ontstond.

Het zaaien van wildmengsels, akkerranden en bijen-mengsels begint steeds meer gehoor en gevolg te krijgen. Het besef dat we zelf veel kunnen doen aan de biodiversiteit dringt langzaamaan door bij de rest van Nederland. Gemeenten, waterschappen, particulieren en jagers/beheerders zaaien de uitgekiende mengsels uit in bermen en kanten. Nu lijkt het eenvoudig, je koopt een zak zaad en verwerkt het in de grond en de natuur doet de rest. Uiteraard is niets minder waar en is een uitgebalanceerd mengsel in de juiste samenstelling van groot belang. De grondsoort en de diepte, het mengen en zaaien, het lijkt eenvoudig maar dat is in de echte wereld toch iets anders.

Oerhollands bedrijf

En daar kunnen vader dhr. Gerard (sr) en Gerwen (jr) Pelgrum alles over vertellen. De liefde voor hun bedrijf en producten hoor en voel je als het ware als zij hun verhaal doen over de zaden, de bomen, en de mengsels. Beiden in het verleden gewerkt bij de Heidemij, een oerhollands bedrijf dat eind jaren 80 gereorganiseerd werd. Dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, toen de heren Vink en Pelgrum besloten om de handelsafdeling voort te zetten. Van het een kwam het ander en als snel verkochten zij bos- en bouwgereedschappen. Met mengsels en zaden in alle soorten en maten zoals; , wildbloemenzaden- weidvogelmengsel-akkerandenmengsel-kruidenrijkgrasland-boomzaden werd het assortiment aangevuld en uitgebreid.

Dat de overheid inmiddels bufferstroken stimuleert en promoot, en melkfabrieken meer willen betalen voor een liter kruidenrijk melk helpt alleen maar mee om de mengels meer en meer te zien in de landschappen. De insecten varen er wel bij, de hazen, patrijzen en vogels hebben de diversiteit nodig en uit eigen ervaring weet ik dat bijvoorbeeld vlinders in grote getale toenemen. Waterschappen zaaien de dijken in met speciale mengsels waarbij de beworteling van groot belang is. Als leek heb je geen idee, maar zonder goede beworteling heeft het weinig zin. Er moet evenwicht zijn tussen de grondsoort, planten, grassen en bloemen. In de juiste samenstelling krijg je een optimaal resultaat. Voor het gemak sla ik de weersinvloeden even over, maar regen, zon wind, kou en warmte hebben ook grote invloed op het uiteindelijke resultaat. Tel daarbij het doolhof aan regel en wetgeving op, met iedere dag weer een nieuwe uitdaging. Onkunde en goedbedoelde initiatieven leiden nogal eens tot frustratie bij de zaaiers.

Onbegrip als op de verpakking ‘30 verschillende zaden in een doosje’ staat en er komen er maar 28 op. Dit is natuurlijk overdreven, en met een knipoog maar tegenwoordig willen we toch net iets teveel de ‘maakbare natuur met gegarandeerde resultaten’, en dat is niet altijd mogelijk. Educatie, bewustwording, en op scholen progamma’s uitrollen. Schooltuintjes, gemeenteplantsoenen, stroken langs de fietspaden en straten/lanen.

Wildbeheereenheden nog meer stimuleren om mee te doen met inzaaien en promoten. Gemeenten en waterschappen informeren om gezamenlijk op te trekken en de juiste mengsels op de juiste plaats te zaaien. Wijken en bewoners, buurtschappen en boeren, en (groot)grondbezitters mee te nemen in het verhaal.  Inmiddels hebben wij het initiatief genomen om particulieren te benaderen voor de wegbermen in te zaaien. In overleg met de heren Pelgrum om de juiste soorten en verhoudingen te verkrijgen. De eerste opdracht is al binnen, en de zaaimachine staat in optie.

En het mooie is het leeft onder de mensen, we creëren draagvlak en het mee willen doen. Wij weten al jaren dat jagers meer doen en zich inzetten in en rondom het veld. Dat wij ons hard maken voor het haas, konijn, het ree en tal van vogels. De insecten en de diversiteit in een gebied. Met verstand van zaken en liefde voor de flora en fauna, het is nooit genoeg en zal niet stoppen. Bewust zijn van wat je hebt, wilt behouden en wat je terug wil krijgen. Het gaat niet vanzelf maar wel samen en met elkaar, met beleid en verstand. Dat we dit samen kunnen gaan doen met vele anderen dat maakt het zo mooi. Gewoon een klein zetje geven in de goede richting en dan kunnen wij straks zeggen:

Zoals ik al zei niet alleen jagers doen meer…