De mooie aspecten van de jacht

Dat heden ten dage jagen en voorrecht is staat buiten kijf

Dat realiseer ik mij iedere keer weer ter voor de volle 100%. Wat nu het mooiste of de mooiste jacht is, kan ik niet zeggen. Iedere jacht, ieder moment is speciaal en bijzonder. Het begint al op het moment dat je besloten hebt om te gaan. De voorbereiding is in je hoofd al op jacht gaan. Afhankelijk van het weer en wat voor jacht,  zoek je je kleding en spullen bij elkaar. Nu ben ik het type beter mee verlegen als om verlegen, dus check check, dubbel check en even zoveel spullen.

Akte, map, tas, patronen, mes, oordoppen, petje, handschoenen, jas, vest, trui, foedraal. De hond zit dan al bij de spullen en weet wat er komen gaat. Ze verliest mij geen seconde meer uit het oog, en komt zelfs met de riem aanzetten. De handdoeken en neopreen vesten liggen standaard in de auto, je kan het maar bij je hebben. Dan naar bed, koffie en thermoskan staan klaar en de wekker is gezet. Vroeg uit bed, in het donker en op weg. Niemand tegenkomen en je alleen wanen op de wereld. Het moment van ultieme rust en geluk.

Plaats nemen in je hut of langs de slootkant en wachten op wat er komen gaat. Hondje netjes naast mij, die blij is dat ze weer mee mag. Heb ik het koud dan zeg ik kom eens wat dichterbij, en meestal maak ik een plekje voor haar om te liggen. Tenslotte gaan we samen op jacht. En dan doe je dat samen. En nee ze is geen nimrod hond a/b of c. Die capaciteiten en discipline heb ik niet, en dan moet je dat ook niet willen. Natuurlijk zijn we samen op training geweest en is de wil om te werken groot. Ze is schotvast, hazenrein en geniet van ieder moment in het veld. Voorstaan is ze een kei in, apporteren doet ze als ze zin heeft en zweetsporen volgt ze als een dolle. We kijken samen uit over de velden en ze heeft geduldige oren. Luisteren is een van haar kernkwaliteiten, en ze vertelt nooit iets door, 100% betrouwbaar en oprecht. Een hond mee is jacht, en als je het samen goed hebt dan is het goed.

Het mooist

En al schrijvend stel ik mijzelf de vraag; wat is nu de mooiste jacht of wat vind ik het mooist? Eerlijk is eerlijk, ik kan het niet zeggen, alles is bijzonder en het benoemen waard. Ik ben een gelukkig mens met vele zegeningen. De eerste kauw/ kraai, een gedenkwaardig moment. Je leert dat ze slim en alert zijn. Dat ze iedere beweging waarnemen. Waar ga je zitten, zet je een lokstal neer, ga je (helemaal) in camouflage, of juist niet. Gebruik je geluid of helemaal niet. Het zijn slimme en fascinerende dieren die kleuren, auto’s en mensen herkennen. Ooit is mij verteld dat ze zelfs kunnen tellen, en echt wel in de gaten hebben of er nog ergens een jager verscholen zit. Dat er te veel zijn en daardoor veel schade’s veroorzaken staat buiten kijf. Al zijn de meningen daarover, uiteraard, verdeeld.

Eenden, ganzen, duiven, en hazen, het jagen om te te beheren, om te behouden en te benutten. Alles gaat de pan in en wordt met liefde bereid. Slachten doen we zelf en ook dan zit de hond ernaast, die moet erbij zijn. Ze wil geen seconde missen, ook dat is jacht. Delen en vrienden en familie uitnodigen, samen eten, genieten en waarderen en respecteren wat je hebt. Ook dat is jacht. Maar in het bos op een ladder, een hoogzit of kansel is ook prachtig. Het wachten, het stilzitten. Genieten van de omgeving en alles wat er beweegt, vliegt groeit en bloeit. Het intens in je opnemen, alleen en opgaan in de omgeving. De hectiek van alle dag naast je neer kunnen leggen en dan opeens is het ree daar. Alsof het uit de lucht is komen vallen. Onhoorbaar, knabbelend en alert op de omgeving en dreiging. Lichtvoetig en gracieus, totdat ze gaan blaffen. Prachtig en mooi, een aspect dat fascineert en verwondering wekt.   Dat je uiteindelijk overgaat tot schieten maakt dat het weloverwogen kijken, wachten en besluiten tot het schot een keuze van leven of dood is. Ook dat is jacht.

En dan in de bergen van Oostenrijk op een bergmarmot, waarvan er te veel zijn. Zij planten zich voort als ratten en veroorzaken schade. Ze moeten dus ook beheerd worden. Het is bijzonder en weer dat voorrecht dat je dan mag komen. Eerst kennismaken met de jachtopzichter, de omgeving in je opnemen en dan bepalen wat er moet gebeuren. Positie innemen en wachten op wat er komen gaat. De bergen, de koeien, de geluiden en geuren en de bergbeekjes. Het lijkt soms wel een sprookje. Je komt weloverwogen tot het schot, op 130 meter en je neemt de tijd. Je bedankt Diana en geeft de breuk. Oprecht dankbaar en onder de indruk van hetgeen je gegund wordt. Ook dat is jacht.

Finland, een prachtig land met ongekende bossen, natuur en een keur aan fauna. Samen met een vriend de bossen in en zo intens beleven, de mooiste plekken bezoeken. Uitleg krijgen over de jacht op elanden en korhanen, samen met een Laika hondje het veld in op jacht. Een verse hoop berenpoep, nog warm en heerlijk geurend, maakt het extra spannend en bijzonder. Elandluizen die je bespringen en in je haar gaan zitten, en zich vastklampen met alle 8 pootjes die ze hebben. Het spel van bersen, sporen zoeken van de eland en volgen is intens en mooi. Niet dat ik dat fysiek aankan, maar het meebeleven vanaf de zijlijn is bijzonder en een uitputtingsslag. Daarna het samen zitten bij een houtvuur, met een worstje aan een prikker en sterke verhalen. Hollandse kaas en worst wat de stemming zeker ten goede komt. Er is zoveel te delen en te beleven. Ook dat is jacht.

En dan stap ik weer in Reeuwijk in ons bootje om de plas op te gaan om ganzen te gaan bejagen. Het water de stilte, de ruimte en vanaf nu veel minder toeristen. Heerlijk en mooi, en heul bijzonder om vanuit huis zo je jachtveld in te varen. Plasjager, lokeenden, jachthutten en eilandjes. Hoe mooi is dit? Kiezen kan ik niet, alles vind ik mooi en bijzonder en het een zijn met de flora en fauna waar ook ter wereld dat zijn de mooie aspecten van de jacht. Samen met de boer, grondeigenaar, gelijk gestemden. In Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Finland,  Luxemburg of waar dan ook ter wereld. Als je kan delen en beleven ben je rijk, als je ziet wat de flora en fauna te bieden heeft, dan ben je nog rijker.

Van polderjacht, tot waterjacht, van ree, zwijn tot eland, het beheren om te behouden, dat zijn (mede) de mooie aspecten van de jacht.

Kiezen kan ik niet, ook dat is jacht.